Wattos R3

Imam jedan stariji komp koji ima samo jednu vrlinu – radi u grobnoj tišini i zato ga želim osposobiti barem za nezahtjevni internet – Facebook, Skype, pročitati vijesti i slično. Za to mi treba neka lagani OS. I tako u potrazi za nekom malom, ali ne premalom, da ne kažem ružnom distrom, naišao sam na WattOS. Kako sami kažu, WattOS je lagana distra, napravljena od Ubutnu core-a a cilj je – biti što lakši, brži i štedljiviji. Korisničko sučelje je LXDE, što zaista i omogučuje brzinu i na starim strojevima.

Početni izgled

Izbor programa je odličan; sve što treba je tu ali sve u najlakšem obliku. Drago mi je da nema velikog Open Officea koji mi smeta i u Mintu. Jedino što napravim je zamijenim Firefox sa Chromiumom jer mi je Firefox nekako zastario i ne koristim ga uopće. Chromiuma, ali ni Skypa, nema u repositorijumu pa ih moramo naći na njihovim web stranicama i ručno instalirati.

Skype moramo ručno skinuti

Postoji problem kod namještanja autostarta, za Skype recimo. To se da riješiti ovako: moramo urediti datoteku koja kontrolira što se starta sa sistemom – otvorimo terminal i upišemo

sudo leafpad /etc/xdg/lxsession/LXDE/autostart

pa lozinku i kad se otvori prozor na kraju dodamo @ i program koji želimo, npr. @skype ili @ZumoDrive koji ja obavezno koristim. Napomena: ZumoDrive je osjetljiv na mala/velika slova i neće startati ako napišemo samo mala.

Kako namjestiti autostart

WattOS se umrežio bez ikakvih problema s drugim kompom na kojem je Linux Mint. Bez beda vidi njegove dijelene foldere pa tako može reproducirati glazbu, filmove sa Mintovih diskova.

Neka posebna podešavanja ni nema, možemo promijeniti izgled ako baš hoćemo. Posebnih efekata, kao što je Compiz, nema i bolje jer bi to samo usporavalo sistem.

Osnovne izmjene izgleda…

WattOS mi se čini najbržim od onih laganih LXDE distra koje sam probao, a i od Minta LXDE i Lubuntua, a Debian LXDE ostavljam profićima. Uglavnom, stari komp može u grobnoj tišini živiti i raditi sa WattOS-om. 🙂

Više o WattOS možete naći OVDJE.

Možeš komentirati, ili ostaviti trackback sa svoje web stranice.

Komentiraj

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to Free Premium WordPress Themes, Free WP Themes and