Peppermint OS

Peppermin OS je meni vrlo zanimljiva distra, pratim je već neko vrijeme ali sada dolazi sa Chromiumom kao zadanim preglednikom a to sam čekao. Peppermint OS je baziran na Lubuntuu što znači da vaše stare, zaboravljene strojeve možete izvaditi iz prašine i pretvoriti ih u desktop – cloud računala instalacijom ovog malog OS-a. Kad kažem mali OS, mislim na njegovu ISO sliku koja je velika samo 450 MB.

Klasična Ubuntu instalacija

Rad je vrlo jednostavan kao i na svakom LXDE sučelju, izbor programa je najosnovniji; internet – cloud, multimedija pretežno, office nije instaliran nego je u oblacima – Google alati.

Ono što mi se posebno sviđa je Ice koji internetske poveznice stavlja u izbornik. Upišemo web adresu i ime, a ikonu može sam povući s neta i onda jednim klikom startamo kao svaku dugu aplikaciju. Znači, nađeš nešto zanimljivo, kopiraš adresu, zalijepiš u Ice i poslije pokreneš iz izbornika. Internet kratice u izborniku, to je super a to sam i ja integrirao pomoću Prism-a u svojoj verziji LXDE Ubuntua – SlimOS-u, ali o tom potom.

Ice u akciji

Peppermint OS je meni zanimljiv baš zbog tog mixa interneta i klasičnog desktopa gdje se brišu granice. Zašto skidati neke ilegalne mp3-ce, krcati disk stvarima koje ćeš možda jednom poslušati kad možeš pokrenuti last.fm player i imaš sve što poželiš?

LXDE je inače moje omiljeno sučelje koje volim koristiti na starijim kutijama na kojima ionako neću koristiti GIMP, Libre Office ili Inkscape. Te starije kutije služe za internet, mjuzu, filmove… I ako uspoređujemo, Mint LXDE je po mom mišljenju prekrcan dok je Peppermint OS malen i zasita brz a, ako treba, uvijek se može dodati bilo koji program preko Software Managera. Dakle, skidajte ovaj biser i oživite stare kutije. Odlična distra, ali kad ispalim SlimOS, vidjet ćemo tko je bolji. 😉

Peppermint možete skinuti direktno OVDJE, a više na njihovim stranicama OVDJE.

Možeš komentirati, ili ostaviti trackback sa svoje web stranice.

1 komentar za “Peppermint OS”

  1. ubuntuman napisao:

    isprobao ga,naravno…dovar izbor,jako je brz i kada sve instaliraš na njega stane na manje od 1gb prostora na hardu.Ja sam ga instalirao na pentium2 mašini sa 128 mb ram-a i to jednistavno radi 2x brže od widnows 2000…(o stabilnosti i da ne pričamo…)

Komentiraj

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to Free Premium WordPress Themes, Free WP Themes and