Linux Mint 12 KDE

Od samih mojih početaka bavljenja linuxom svjedočim natezanjima GNOME-aša i KDE-aša o tome je li bolji GNOME ili KDE. Ja se ne zamaram time toliko. Mislim da treba više raditi na kompu ono što trebaš a ne zamarati se previše operativnim sustavom. Netko ima linux na kompu i to mu je dosta pa se igra njime i to postane samo sebi svrha a reinstaliranje postane zabava. Ja naravno uvijek probam što se novo nudi pa možda mi se svidi. Tako je i sa KDE, uvijek probam ali se vratim na staro – GNOME ili LXDE. Što me tako smeta na KDE kad izgleda stvarno lijepo i sređeno? Prvo preglupi menu koji se može zamijeniti s tradicionalnim koji je pak ružan. Ne znam zašto se ne može staviti uobičajeni Mint Menu sa GNOME-a… Ali to nije ključno. KDE uzima previše radne memorije a ja imam sve neke kante pa radi sporo. I ono što mi još više smeta je moje neznanje ili ljenost da se probam više naviknuti jer ne znam točno gdje je što pa zna biti nervoze a KDE je zaista neobično sučelje. Mislim da oni koji prvi puta vide linux, i to KDE, odmah ga čiste glave prihvaćaju.

Ovih dana je izašla Mint dvanaestica sa KDE pa sam skinuo i instalirao u VirtualBox (i to na hrvatskom) da vidim kako to izgleda. I kako izgleda? Meni kao i svaki KDE, izbor programa uobičajen. Čini se da je izbor widgeta veći nego prije.

Jednio što me smeta je duuuuga instalacija. Barem triput duža od uobičajene. Osim toga ne znam što bih rekao. Odlučio sam ipak instalirati ovu verziju na komp doma pa ću tako vidjeti kako šljaka. Inače, koristim i dalje Mint 11 jer na Lisu ne mogu instalirati Wi-Fi. Zanima me hoće li na KDE raditi. Javit ću i to.

Login screen

Friško instalirani KDE…

Lancelot menu je malo bolji od zadanog ali ni preko njega se ne može instalirati program kako je to nekad radio Mint Menu.

Ako ikad pređem na KDE, Amarok je prvi na listi brisanja. Ne podnosim ga. On baš je isti kao što je i KDE – sve nešto zakomplicirano.

… i ubrzo je KDE pukao. Pocrnili prozori, ni restart nije pomogao. Tema se sama od sebe promijenila pa sam je morao ručno vratiti.

Probao sam instalirati doma na komp ali nisam zadovoljan ponašanjem. Brzina je OK, izgleda u redu, ali kad se odlogiram ne pojavljuje se grafički login prozor nego onaj osnovni kao u terminalu pa moram pokrenuti sa startx. U VirtualBoxu se normalno pojavljuje login screen. Bezveze. Nadam se da je to samo zbog brzine i frke oko izlaska distre i da će se taj bug u međuvremenu popraviti. Bugovi su inače česti kod novih distra jer tek s vremenom izlaze na vidjelo tako da uvijek treba malo pričekati s instaliranjem na radni stroj. Usput, onaj USB WiFi stikić nisam uspio pokrenuti, pa mi i dalje ostaje Mint 11.

Možeš komentirati, ili ostaviti trackback sa svoje web stranice.

1 komentar za “Linux Mint 12 KDE”

  1. Gabrijel napisao:

    Osobno sam koristio ubuntu jedno godinu dana, nakon sto su me skoro pa natjerali na novi 11.10 i njihovo novo natty sucelje poludio sam i probao mint, jer se nisam mogao naviknuti na to sucelje, skinuo linux min 12 sa gnome suceljem i moram priznati da mi je odmah sjeo, tako da mi uopce nije palo tesko preci sa ubuntu na mint, a sto se tice KDE sucelja, nisam probao, niti budem, ne volim neke drasticne promjene, a sto se tice wifi meni na 12 sljaka, mozda jer sam instalirao na lapu koji ima ugraden wifi..

Komentiraj

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to Free Premium WordPress Themes, Free WP Themes and