Linux Mint 13 LXDE

Kao što znamo Mint se više neće pojavljivati u LXDE okruženju. LXDE fanova ima sve manje jer ima sve manje tako slabih strojeva koji ne mogu dignuti barem Xfce. Ako baš hoćete, instalirajte si Peppemint OS, perolaku distru. Ili WattOS. Ali ja baš hoću novi Mint LXDE, a pošto ga nema, napravit ću ga.

linux distribucija je ustvari skup programa posloženih u jednu cjelinu. Možemo dodavati i oduzimati što želimo. Mi nećemo ništa oduzimati, samo ćemo dodati. Recimo da imamo instaliran Linux Mint 13 MATE, ili Cinnamo, svejedno je. Na način koji želimo instalirajmo LXDE. Ja ću preko terminala.

sudo apt-get install lxde-core lxappearance

Instaliranje je začas gotovo jer treba skinuti samo 21 MB. Logout i kod logiranja izaberemo LXDE. Dočekalo nas je uobičajeno LXDE sučelje. U par zahvata napravit ćemo da izgleda kao Mint.

Prvo odaberimo temu. Start – Preferences – Customize look and feel i tu pod Widget izaberemo Mint-X; pod Icon theme također Mint-X.

Sada panel. Desna tipka na panel – Panel Settings i uključimo System theme i isključimo custom color.

Kad smo već na panelu, promijenimo ikonicu menija. Desni klik na Start pa Menu settings. Tu nas pita koju ikonu hoćemo, stisnimo Browse i nađimo originalnu Mintovu ikonu visualisation-logo.png koja se nalazi u folderu /usr/bin/linuxmint/mintMenu. Možemo staviti bilo koju ali ja hoću napraviti da liči na pravi Mint LXDE.

Još pozadina. Desni klik u prazno – Desktop preferences – i klikom na Wallpaper pronađimo originalni Mintov wallpaper koji se nalazi u folderu /usr/share/backgrounds/linuxmint.

Jedino što još bode oči je onaj crni rub oko prozora. LXDE ih ima brdo za izabrati ali niti jedan baš ne liči Mintu pa sam ja skinuo dosta dobru, jednostavnu temu koju sam našao OVDJE. U Costumize look and feel prozoru odaberemo Window border i Install a new theme.

Odaberemo temu koju smo skinuli i to je to. Linux Mint 13 LXDE je tu. Naravno to možemo još podešavati kako hoćemo, dodavati ili oduzimati ali sam izgled i lakoća LXDE-a je tu.

Za sam kraj još jedna sitnica a to je ona sličica na logout prozoru. Nju možete naći u folderu /usr/share/lxde/images/ pod imenom logout-banner.png i zamijeniti je nekom drugom sa istim imenom. Tako da logout može izgledati i ovako:

Recimo još i to da je sada potrošnja memorije u mirovanju nekih 100 MB dok je na MATE okruženju 190-200 MB što je za slabašne kantice sa 512 MB RAM-a prilična ušteda.

Možeš komentirati, ili ostaviti trackback sa svoje web stranice.

3 komentara za “Linux Mint 13 LXDE”

 1. mali radnik napisao:

  Zanimljivo! Meni je na osam godina starom laptopu (IBM ThinkPad R40e), s punih 240 Mb RAM, instaliran Lubuntu 12.04 LTS. Fino radi, iako sam AbiWord zamijenio s cijelim LibreOffice.

  • Slim napisao:

   Vjerujem. Lubuntu je odličan za takve strojeve. Kažem, i Peppermin i WattOS. Ma sve na LXDE radi odlično.

 2. Slit napisao:

  Pozdrav prijatelju! Odličnu stranicu vodiš 🙂 Da, slažem se s tobom LXDE je najbolji. NO frustrira me malo njihov menu, bio bi bolji da je MATE kao što je i ima Xfce verzija minta. Ima li kojim slučajem način da se ukomponira MATE menu, pa čak i neke desktop opcije (Computer, Recycle itd.) Inače, ako voliš brzinu OS-a, pogledaj Slitaz. Čekam njihovu novu ediciju u kojoj će ukomponirati HR tastaturu. POslao im bug i prihvatili – http://www.slitaz.org/en/

Komentiraj

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to Free Premium WordPress Themes, Free WP Themes and