CrunchBang #!

Moram priznati da zbog čudnog naziva i glupog logotipa nisam obraćao pažnju na ovu distru. A to je ona priča – ne sudi knjigu po koricama. Ono što se zaista krije u jednostavnim koricama je iznenađujuće. CrunchBang je distra temeljena na Debianu. Očiti cilj je bio jednostavnost i što manja potrošnja memorije. Zadani Openbox window manager je sam po sebi ultralagan i siguran sam da će na prašnjavim kantama ova distra raditi bez beda, a ovo je i dobar primjer kako Openbox može pristojno izgledati.

Instalacija je u tipična za Debian, u sivim tonovima, a razlikuje se jedino u tome što ne pita root password.

#1

Kad se instalira, dočekuje nas superminimalistički login.

#2

Radna površina je također minimalistička. Sve je u tamnim tonovima, s panelom gore. Na njemu su traka s brojevima 1 i 2 što predstavlja dvije radne površine a na njima se nalaze ikone otvorenih programa, svaki na onoj radnoj površini na kojoj je otvoren. Menu se otvara desnim klikom na praznu površinu. Ako je neki prozor otvoren preko cijelog ekrana, kliknemo kroz panel. Menu je jednostavan i logičan.

#3

Zanimljiv dodatak su kratice za pokretanje skripti kojima brzo možemo instalirati neke popularne programe kao Chromium, Operu ili Libre Office. Nudi se i instalacija Chrome-a što još nisam vidio. Probao sam i radi – instalira se Google Chrome. Ako nekome nije baš jasno kakva je razlika između Chromiuma i Chrome-a može to pročitati OVDJE. Taj menu se može i dosta jednostavno prilagođavati svojim potrebama jer ima već instalirani grafički editor za to i tamo možete maknuti, npr., kratice za instaliranje koje vam ne trebaju. Što se tiče opremljenosti programima, tu je sve što većini treba – za obradu slika, prženje CD-a, gledanje filmova, a i sve što nema uvijek možemo instalirati. Sviđa mi se i predinstalirana mogućnost remote desktopa preko VNC, treba samo upisati adresu i pass i već smo spojeni na željeni komp, naravno na komp koji ima instalirani VNC server. Youtube radi, zvuk također.

Uglavnom, unatoč glupom logotipu ovo je baš pristojna distra koja odiše nekom profesionalnošću, djeluje sigurno i čvrsto a u isto vrijeme lagana kao perce. Ako ništa drugo, možete barem pogledati nešto drugačije.

Ovo je bila testna distra CrunchBang 11 “Waldorf” koju možete naći na njihovim stranicama OVDJE.

Možeš komentirati, ili ostaviti trackback sa svoje web stranice.

Komentiraj

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to Free Premium WordPress Themes, Free WP Themes and