Aliasi

Možda vas živcira ponavljanje u terminalu uvijek istih naredbi kao, recimo, “sudo apt-get install” ili nekih još dužih. Dugačke naredbe se mogu skratiti u jednu kratku. Te skraćene naredbe koje sami odredimo zovu se aliasi. Tako možemo naredbu “sudo apt-get install” skratiti na samo, recimo, “ai”. I onda bi instaliranje nekog programa umjesto ovako:

sudo apt-get install nekiprogram

izgledalo ovako:

ai nekiprogram

Alias možemo odrediti naredbom

alias kraćanaredba='dugačkanaredba'

Tako da za dodjeljivanje aliasa “ai” naredbi “sudo apt-get install” napišemo ovako:

alias ai='sudo apt-get install'

I alias “ai” sada znači isto kao i naredba “sudo apt-get install”. Ne zamijenjuje ju, nego znači isto i obje rade isto, a alias se može dati bilo kojoj kratkoj ili  dugačkojnapornojzatipkanje naredbi.

alias

Aliasi se prilikom ponovnog pokretanja kompa brišu tako da ih moramo ponovno određivati. Ako želimo spremiti aliase da nam uvijek rade, moramo ih dodati u skrivenu datoteku .bashrc u našem home direktoriju. Otvorimo je, ili stvorimo ako je nema, s vašim txt editorom. Na mome Mint Xfce to je gedit. Upišemo:

sudo gedit .bashrc

Ponekad datoteka .bashrc već postoji, onda samo dodamo, bez brisanja postojećeg teksta u novi red naš alias i taj alias će raditi i nakon restarta. A evo primjera kako izgleda nekoliko aliasa u datoteki .bashrc:

baschrc

I ako su vam gnjavaža neka uporna ponavljanja duuugih naredbi, slobodno se koristite aliasima, zato i postoje.

alias pi='ne pravi se pametan za tim kompom nego malo odmori, odi van, odi na pivo'

pi

ok

Možeš komentirati, ili ostaviti trackback sa svoje web stranice.

Komentiraj

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to Free Premium WordPress Themes, Free WP Themes and