Problem s rezolucijom

Naš prijatelj ima Mint 15 i probleme s rezolucijom ekrana, lošim prikazom uopće. Ne znam koristi li MATE ili Cinnamon i koju ima grafičku. Ja imam ATI Radeon karticu i meni Cinnamon ne radi dobro bez instalacije drivera dok svi drugi (MATE, Xfce, LXDE…) rade bez dodavanja drivera. Ali evo par riječi i o tome.

Namještanje ekranske rezolucije i osvježavanje ekrana je prvo što napravim nakon instalacije. Vjerojatno to i mnogi rade jer je kratica za monitore među najbitnijm na Mint meniju. Ako prikaz slike nije dobar, prvo probajmo s namještanjem već instalirane aplikacije koju Linux nudi. Ovo je sve prikazano na Linux Mintu 15. Kliknemo, dakle, na Monitors u Mint meniju i probamo smanjiti ili povećati rezoluciju a refresh rate (osvježavanje) stavimo na najveće moguće.

screen1

Ako to ne pomaže ili ne možemo mijenjati, onda probajmo instalirati drivere. Ovo su upute za ATI Radeon. Grafički driver koji nam treba za Radeon se zove, vrlo logično, fglrx. Otvorimo Synaptic, ili Software manager i pronađemo famozni fglrx i instalirajmo ga.

screen2

Kad završi, pojavit će se dvije kratice u meniju pa otvorimo onu kao administrator, tamo probajmo namjestiti rezoluciju i sve što želimo. Meni je to bilo potrebno samo za Cinnamon i nakon instaliranja ovog drivera, sve je radilo ok.

screen3

Da ponovim, instaliranje drivera obično nije potrebno jer sve radi u većini slučajeva, ali najveći problem za Linux developere u biti je nevjerojatna količina šarenog hardwera koju raja kupuje i trpa u kante. Stari laptopi, recimo – smatram da bi na stare kante bilo bolje instalirati neku stariju distru koja možda još podržava taj još stariji hardwer. Moja USB wifi antenica, koju sam kupio prije skoro dvije godine na Ebayu, sada radi bez dodavanja drivera jer novije distre je sada podržavaju. Sve ovisi, treba se ponekad i malo potruditi da sve proradi jer Linux jest moćan ali nije i svemoćan.

Možeš komentirati, ili ostaviti trackback sa svoje web stranice.

Komentiraj

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to Free Premium WordPress Themes, Free WP Themes and