Hladnjak LC Power LC-CC 95

Kupio sam novi Coolermaster Silencio 550 a, uz dobre strane, njegova boljka je jače grijanje unutrašnjosti tako da je temperatura procesora prelazila 75°C (bi on i više ali mu nisam dao) a njegov originalni AMD hladnjak je zujao više nego stojeći ventilator iza mene. Dobro, zujao bi on i prije ali nije morao raditi na ful (staro kučište Sharkoon Rebel 9 je imalo 25 centimetarski vent na stranici) a brzina mu je bila ručno smanjena sa SCYTHE Kaze Master II panelom za kontrolu brzine i prikaz temperature. Stvarno mi nije jasno kako AMD može uz svoje procesore davati takve hladnjake. Bio sam dakle prisiljen slušati buku ili kupiti novi hladnjak. Pošto sad imam i drugih izdavanja u životu, SCYTHE Katana za 200 kn, ili neki skuplji hladnjak, ne dolazi u obzir. Oni jeftini pak nisu ništa bolji od originalnog. Ali u Linksu se nudi i LC POWER LC-CC-95. Cijena je ok – 99 kn, samo pitanje je radi li to i kako. Kao i za sve što želim nabaviti potražio sam mišljenje na webu ali  nema baš previše riječi o njemu – nešto kod nas, nešto Njemačka i istočna Europa. Čini se da nije baš svjetski rasprostanjen. Na nekom našem forumu sam našao da je hladnjak odličan za tu lovu i da većini korisnika ni ne treba skuplji. Pošto sam ja u većini korisnika, odlučio sam ga kupiti.

Maknuo sam onaj stari hladnjak od 500 decibela i otpakirao novi. Prije kupnje trebate znati da je LC-CC 95 prilično visok (cca 120 mm) i treba prvo vidjeti stane li uopće u vaše kučište. Dobro, termalna pasta je već dodana, ostaje samo namontirati. LC-CC 95 dolazi s plastičnim dodatkom tako da se može instalirati i na Intel procesore. Za AMD ne treba ništa osim malo popustiti vijke sa strane. Kad se hladnjak zakači, vijke stisnemo i hladnjak je namontiran. Mislim da bi i moj sedmogodišnji sin to uspio. Inače, hladnjak dolazi s bijelim ventom od 92 mm a kad se montira čudno strši uvis kao neki bijeli neboder. Spojio sam još i 4 pinski konektor i pun strepnje upalio komp.

vent_1

vent_2

Prvo što me zanimalo je koliko će se čuti taj bijeli vent. I mogu reći da se ne čuje uopće. Gurnuo sam glavu u kučište, uho pored venta i u ful brzini je jedva čujan. To je više od očekivanja. Ostalo još ne manje bitno pitanje hladi li kako treba. I to sam ubrzo saznao. Vrtio sam ga 15-20 minuta u BIOS-u i tempra nije prelazila 43°C za razliku od prije kad je tako ništa ne radeći procesor kuhao 60° pa i 65°C uz nesnosno zujanje originalnog hladnjaka. Sada provjerim tu i tamo u BIOS-u kako se kreće temperatura i zaključio sam da nije nikad bila više od 55°C. Evo kako to sad izgleda nakon 2-3 sata aktivnog rada usred ljeta u zvučno izoliranom Silenciu 550:

vent_3

Dakle, LC Power LCC-CC 95 za 99 kuna sa svojim bijelim ventom je predobar za “većinu korisnika”. To znači za one koji ne pokušavaju od kante napraviti super stroj za igranje. To je odlična zamijena za originalno AMD zujalo i definitivno preporučam svakome i stojim iza svake riječi hvale za ovaj hladnjak.

Još samo jedna primjedba na Silencio 550. I prije kupnje sam znao da će se jače grijati jer ima obložene stijenke zvučnom izolacijom. Ono što mu nedostaje je otvor na gornjoj strani kučišta. Tamo se najviše grije i dosta je toplo pod rukom. Čini mi se da će pasti jedan lagani moding i najvjerojatnije ću tamo izbušiti kučište za jedan ispušni vent. Našao sam neku ekipu koja ima CNC stroj za rezanje vodenim mlazom. Cijena metra rezanja je cca 37 kuna a oni mogu izrezati što god hoću. Mislim da je to puno bolje, preciznije i čišće nego bušilica i ubodna pila pa turpija i sprej a za tu šljaku nije ni previše love. Ali, pustimo to, o tome ću još pisati.

Možeš komentirati, ili ostaviti trackback sa svoje web stranice.

1 komentar za “Hladnjak LC Power LC-CC 95”

  1. YARS_fan napisao:

    Imam identičan cooler, stajao mi je 2-3 godine sastrane i pred malo sam ga gurnuo u kantu, ne čuje se, hladi ko mutav i čak sam prilično clockao svoj proc. a temp. se digla za mizernih celz.-2. Zanimljivo je kod ovog coolera je da ti ‘usput’ hladi i chipset jer ga se može okrenut na oba dvije strane, double pleasure cooler, preporuka!

Komentiraj

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to Free Premium WordPress Themes, Free WP Themes and