Još malo o hlađenju…

Ma kad sam već kod hlađenja baš sam morao objaviti ovaj moj izum koji je, kao i svi drugi veliki izumi čovječanstva, nevoljom uvjetovan. U uredu nemam klimu, ali nije ni strašno jer smo u prizemlju pa je tu sasvim pristojna temperatura i kad su vani najveće vručine. Problem je kad naiđe sparina a nema daška vjetra. Rješenje sam pronašao u ovom 120 mm ventu koji nisam stavio u neki komp jer me živciraju ove lampice ali za ovo je sasvim pristojan. Napravio sam produžetak za kabel, spojio na molex u kučište i fino se hladim. Ne vrti prejako, taman da makne zrak. Naravno, tu su i mrežice sa Ebaya koje štite ruke pa mogu vent bez straha uzeti i premjestiti.

Vrlo jednostavna ideja za ove vruće dane. Znam da nije epohalna, znam da to nije veliki vent za čovječanstvo ali za mene je baš dobar. 🙂

vent

Dodat ću još i to da je brzinu okretaja ventilatora koji imaju samo molex konektor moguće mijenjati. Treba samo prekopčati žice po principu veća voltaža – veći okretaji. Ovakvi jeftini ventilatori koji imaju samo molex i dvije žice (crnu i crvenu) obično su namješteni na najbrže – 12V. Ja sam svoga prekopčao na 5V a kako to učiniti vidimo na ovoj shemi:

molex-01-EN

Možeš komentirati, ili ostaviti trackback sa svoje web stranice.

Komentiraj

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to Free Premium WordPress Themes, Free WP Themes and