Prorok?…

Sjećam se onog vremena prije par godina, to je bilo vrijeme Minta 6, kada sam počeo proučavati linux. Još uvijek mi nije baš jasno zašto sam krenuo u te vode kad sam na Windowsima imao sve što mi treba, ali mislim da je to najviše zbog slobode. Nije to ona spika – virusi, rušenje, štatijaznam – na to se vremenom navikneš. Mene je najviše zanimalo to što je sve to otvorenog koda, sve je od raje za raju. Skini, instaliraj, koristi i prilagođavaj si što hoćeš. Direktan povod mom prvom skidanju Ubuntu-a je bio jedan tekst u BUG-u o ukrašavanju “sumornog” GNOME (2) desktopa i kako sve to može izgledati drugačije. Tada još nisam koristio (ne znam je li tada postojao) Virtualbox da tamo malo prvo probam, nego sam instalirao direktno na komp i zbunjen gledao u desktop pitajući se što sad. Najveći upitnik mi je bila struktura foldera i što se desilo sa C diskom. Skužio sam da Ubuntu, Fedora, Suse i drugi nisu potpuno ista stvar, da postoji više “izgleda” kao GNOME, KDE, Xfce, Lxde… Fascinantno, definitivno. Razloga za proučavanje koliko hoćeš. Samo, znam se ponekad pitati, sad kad sam skužio neke stvari – što oni “pravi” linuxaši uopće rade za kompom? Rade li išta uopće osim kopanja po terminalu, uspređivanja distri, namještanja izgleda itd. Mislim da je glupo kada bilo koji OS sam sebi postane smisao – ono, instaliram linux i bavim se njime. Što ja radim? Meni komp treba za moj posao, također mi treba za održavanje nekoliko web stranica koje radim za druge. Negdje moram smisliti izgled web stranice, obraditi i prilagoditi fotke, obraditi tekst koje stavljaju, ne znam što sve još. OS bi trebao biti ono čime se uopće ne bi trebali zamarati. Bitno je da fino radi i da lijepo izgleda. Šteta što je linux još u toj fazi da na njega ne prelaze obični smrtnici. U par navrata sam bio upitan što sad, a ja otvorim Terminal, i ljudi odmah odustaju. Zamislite da na Windowsima morate svako malo otvarati CMD i tipkati neznamšto. Taj Terminal treba biti što dalje od običnih korisnika i linux korisnika bi bilo daleko više po mome mišljenju. Ali nisam niti htio ulaziti u neku tešku spiku, htio sam se samo malo folirati.

Htjedoh reći da sam u samome startu probavanja distri, onako otvorena srca, okom zapeo za Mint i rekao sam odmah da je to to. I bio sam debelo u pravu. Danas je Mint daleko prvi po Distrowatch-u. A to i nije bilo baš teško za pogoditi. (Kad bi se pojavila neka bez terminala, potukla bi sve distre do koljena.) Možda je danas malo teže naći neki dragulj u moru šarenih kamenčića, ali ja sam ga iskopao. U zadnjem postu sam pisao o KDE distrama koje sam probavao i kako sam zaključio da je SolydK vrh onoga što sam probao. Nemam primjedbe niti na jednu stvar koja se tamo može naći ili vidjeti.

Moje mišljenje nije ni toliko važno prema onim profićima koji su posvetili život kritiziranju distri ali mi je drago da se ponekad poklopi s njima. Pa eto jednog od njih koji dijeli moje mišljenje koja je najbolja distra ove godine. I, da, želim vam sretnu novu 2014. godinu!

Možeš komentirati, ili ostaviti trackback sa svoje web stranice.

Komentiraj

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to Free Premium WordPress Themes, Free WP Themes and