Prednosti linuxa

1. Cijena

Za Windows operativni sustav ćete morati platiti nešto preko 1000 kn. linux je u potpunosti besplatan, sve što vam treba je CD/DVD kojeg možete skinuti putem interneta, dobiti od prijatelja ili naručiti besplatan CD kojeg će vam poštar donjeti na kućna vrata.

2. Izbor distribucija

Za razliku od Windowsa, linux sadrži na stotine različitih distribucija prilagođenih pojednim korisniku, tvrtki ili serveru. Svaka od njih ima svojih prednosti i mana, ali zbog velikog izbora sigurno ćete naći onu koja odgovara vašim potrebama. Nove verzije distribucija izlaze vrlo često, u periodima od par mjeseci. Sa druge strane, Windows je jedan, i njegov proizvođač nas počasti sa novom verzijom svakih par godina. Svaka od njih dolazi u “prividno” više izdanja, tipa “Home”, “Basic” i sl. što su zapravo samo slabije verzije cijelih Windowsa sa nižom cijenom.

3. Grafičko okruženje

Windows dolazi sa standardnim (i jedinim) grafičkim okruženjem na kojemu su moguće male modifikacije tipa promjene boje pozadine, prozora i sl. linux vam pak dopušta da si izaberete radnu okolinu, onu koja odgovara vašim potrebama, hardverskim zahtijevima i sl. (GNOME, KDE, XFCE, Motif itd…). Nadalje, tu su i Compiz Fusion efekti, koji osim što izgledaju impresivno, imaju nevjerovatnu funkcionalnost.

4. Zaštita od virusa

Svi znamo kako su Windowsi osijetljivi na viruse, AdWare, SpyWare i slične neugodnosti koje zahvate svakoga tko se koristi internetom. Riješenje je posegnuti u novčanik i kupiti neki antivirusni alat. Ali kako svakodnevno izlaze na desetke novih virusa, zaštita je sve samo ne potpuna. linux korisnici surfaju internetom bez antivirusnih alata (iako postoje) bez ikakve bojazni da bi pokupili neki crv, virus, trojanac ili nesto slično.

5. Instalacija

linux je puno lakše instalirati nego Windowse. Dapače, danas većina distribucija ima tzv. “LiveCD” koji pokrene čitav operativni sustav bez da ga instalira na hard disk. Tako slobodno možete koristi sve programe, surfati internetom, pregledati sve i donjeti odluku o instalaciji. Dovoljno je kliknuti na ikonu na desktopu, proći kroz par koraka, sačekati da se instalacija dovrši, a vi za to vrijeme možete igrati neku igricu ili čitati vijesti sa vašeg omiljenog internet portala.

6. Stabilnost

Najgora stvar koja vam se može desiti je plavi ekran (eng. Blue Screen of Death; BSD) pred kraj cijelodnevnog pisanja ugovora ili sutrašnje prezentacije. Windowsi su poznati po svojoj nestabilnosti i čestim rušenjima. Što više aplikacija instalirate, to su veće šanse da će vam se srušiti Windowsi. Većina korisnika u tim situacijama poseže za ponovnom instalacijom, što za posljedicu često ima gubitak osobnih podataka sa diska. U linuxu jezgra (kernel) operativnog sistema je odvojena od grafičkog okruženja, tako ako vam se sruši neka određena aplikacija, to neće utijecati na vaš operativni sistem.

7. Aplikacije

Skoro svi programi za linux su u potpunosti besplatni, čak i kompleksni uredski alati poput OpenOffice-a ili GIMP-a (alat za obradu slika koji se da poistovijetiti sa PhotoShop-om). Većina njih dolazi sa izvornim kodom, pa ako imate programerskih vještina možete svaki program posebno prilagoditi svojim potrebama. U slučaju da vam zatreba neki program koji je napravljen isključivo za Windowse, možete ga koristiti i pod linuxom uz pomoć programa WINE. Sramotno je što Windowsi s obzirom na cijenu, dolaze poprilično “goli” što se tiče programa. Možete slušati glazbu u MediaPlayeru, napisati tekst u Notepad-u, nacrtati nešto u Paintu i to je otprilike to. Sve ostalo morate kupiti, počevši od programa za snimanje DVD-ova, uredskih alata, antivirusa i slično što cijenu korištenja Windowsa diže daleko iznad 1000 kn. linux dolazi sa skoro svim alatima koji će vam ikad zatrebati.

8. Kompatibilnost sa ostalim operativnim sustavima

linux može pristupiti desecima datotečnih sustava, za razliku od Windowsa koji koriste samo FAT32/NTFS. U linuxu možete pokrenuti programe napisane za Windowse (uz pomoć programa WINE), igrati Windows igre (pomoću programa Cedega i Crossoverlinux), dopisivati se sa prijateljima koji koriste ICQ, MSN, AOL ili neke druge protokole, obavljati audio/video pozive preko Skype-a i dr.

9. Manji hardverski zahtijevi

linux će sasvim uredno raditi sa svim 3D efektima uključenima na nekom starijem računalu, sa 512MB memorije i grafičkom karticom starije generacije. Npr. o Visti ne trebate niti razmišljati ukoliko nemate najnoviji hardver.

10. Ideja softvera sa otvorenim kodom

Windows programe pišu programeri koji izrađuju aplikacije koje izgledaju i ponašaju se onako kako ih je tvrtka zamislila. Oni će obaviti svoj posao i dobiti svoju plaću. Tu sve završava. linux programe pišu stručnjaci-entuzijasti, onako kako su ih oni zamislili, za svoju dušu i za dobrobit open source zajednice. Sa programom pružaju besplatno i njegov izvorni kod, tako da netko još stručniji može napraviti još bolji proizvod. Ishod svega toga su stotine izuzetno stabilnih i kvalitetnih aplikacija dostupnih svima.

Izvor: linux Za Sve

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to Free Premium WordPress Themes, Free WP Themes and