Programi

Synaptic Package Manager

Programa za linux ima tisuće (Mint ih nudi preko 30000); neki superkorisni, neki meni potuno nepotrebni. Kad sam počeo svoj izlet u linux, nisam imao pojma kako se uopće dolazi do programa koji mi trebaju, još manje kako se instaliraju i gdje su nakon instalacije. Sve je moguće instalirati preko terminala, ali milsim da taj terminal i tjera početnike od linuxa. Kad nekome kažeš da treba otvoriti terminal i jednostavno upisati “apt-get install vlc” kao root, početnika, naravno, to odbija. Srećom, postoji Synaptic Package Manager (a Mint ima i Software Manager) pomoću kojega možemo lako naći što nam treba i jednostavno skinuti sa interneta i instalirati. Jednako lako se i deinstalira. Programi koje tamo nađemo su provjereni i, naravno, besplatni.

Pošto tih raznoraznih programa i programčića ima toliko, problem je koji koristiti. Po forumima se svašta govori – nekima je dobro ovo, nekima ono a ja najviše vjerujem sebi pa sam isprobavao. Na primjer, trebao mi je glazbeni svirač sa crossfadeom za doček nove godine. Probao sam sve bitnije i samo je več instalirani Rhythmbox zadovoljio moje prohtjeve. Neki nisu imali, neki su bili ili ružni ili loši. I tako je Rhythmbox ostao. Dakle, najbolje je sam probati jer instalacija je obično kratka a deinstalacija ne ostavlja smeće za sobom kao u windowsima.

Nakon mojih skromnih godinu i pol bavljenja linuxom skupio sam ponešto iskustva s tom gomilom programa koji se nude. Zato ću tu predstaviti ukratko programe koje koristim i koji provjereno rade najbolje svoj posao.

Podijelio sam ih u nekoliko skupina:

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to Free Premium WordPress Themes, Free WP Themes and