SlimOS

Prčkajući tako po linuxu skužio sam koliko je to fleksibilan OS i da ga mogu potpuno prilagoditi čemu hoću. Na to su me natjerale moje stare kante koje već ni sa XP ne rade dobro. I tako sam poželo napraviti sam najlakšu moguću distru koja će mi služiti samo za internet. Znači najminimalnija instalacija samo osnovnog sistema, Firefox, flash i zvuk. Tako sam uspio napraviti distru samo sa openboxom i Firefoxom koja je radila sasvim u redu ali onda mi je zatrebao panel, pa sam ga dodao, pa mi je zatrebalo svašta ponešto. U biti radu linuxa ne smeta broj instaliranih programa nego broj onih koji rade i troše memoriju. I tako sam odlučio složiti neku laganu, sebi prilagođenu distru koja će raditi i izgledati kao prava a koju ću moći staviti na CD ili USB stick i instalirati gdje hoću. To sam i uspio pa sad to moje iskustvo želim podijeliti s onima koji se također žele pohvaliti svojom distrom.

Što nam treba za napraviti svoju distru? Treba nam minimalni Ubuntu CD, neki komp na kojem možemo raditi bez straha da nešto izbrišemo. Slagati možemo i u Virtualboxu, ali bi bilo dobro da tamo podesimo količinu RAM-a, grafičke kartice, rezoluciju i ostalo namjestimo približno kao tamo gdje ćemo instalirati da ne bude nekih letećih problema. Treba nam još malo slobodnog vremena, dobra volja i pokoje pivo. Isto ne bi bilo loše da odmah imate i neku viziju budućeg OS-a, što bi značilo -smislite ime, logo i izgled općenito. Ja sam svoju distru nazvao SlimOS. To je distra bazirana na Ubuntuu sa LXDE sučeljem – lagano i stabilno a ni ne izgleda loše.

U ovom poglavlju ću objasniti kako napraviti svoju distribuciju linuxa od samih početaka do zadnjeg dodira pa krenite samnom u nešto novo.

A? Možete li ovo? 🙂

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to Free Premium WordPress Themes, Free WP Themes and